MI A BAJ A TOJÁSSAL?


1 perces édes kis film csibékről és mamájukról <3
https://www.facebook.com/garytvcom/videos/1053519031370011/


Igen, a ketreces tojótyúk tartás: rettenetes. De bármilyen módon tartják is a tyúkot, akitől elveszik a tojást, akár bio, akár öko, akár szabad, akár tanyasi, akár háztáji, akár mély almos tojást veszel, mindenképpen a lenti képen látható folyamatot támogatod. A tojásiparnak rengeteg tyúkra van szüksége. Ám a tyúkok nem fán teremnek, hanem tojásból bújnak ki. A keltetőben világra jött bájos, pelyhes kis csibik fele fiú, fele lány, de a fiúk 99%-ára sehol semmi szükség. Így ők egy jó erős zsákban végzik, ahol összenyomják egymást, megfulladnak, vagy darálóban  élve. Ahogy a lenti kép mutatja.






"A tojásgyárakban a tojók hihetetlen zsúfoltságban élnek, gyakorlatilag mozdulni sem tudnak. A csőrüket sok helyen már növendék korukban levágják vagy leégetik, hogy ne tudják egymást halálra csipkedni. A csőrcsonkolás nem olyan, mintha valakinek a körmét vágnák le. Sokkal inkább ahhoz hasonlítható, mintha valakinek egy ujj percét vágnák vagy égetnék le, hiszen a csőrük telis-tele van idegvégződésekkel.

  A kiscsibék – akikből a tojók lesznek majd - még annyit sem látnak az anyjukból, mint a bocik. Keltetőgépekben születnek meg. Ám a legrosszabb még csak most következik. Ahhoz, hogy a tojásipar működjön, csak tojókra van szükség. Hiába veszi az ember a drága bio vagy a háztáji tojást, a fiúcsirkék a tojótartás módjától teljesen függetlenül: feleslegesek. Ahogy a természetben mindig, a madaraknál is az utódok nagyjából fele fiú, fele lány. A lányokból tojó lesz vagy csirkehús, ez egyértelmű. De mi történik a fiú csibékkel?

   A fiú csibék túlnyomó többségére nincs szükség. Felesleges lenne őket életben tartani. Ezért megölik őket, amint lehet. Vagy élve kerülnek a futószalagról a darálóba, vagy gázzal ölik meg, vagy egyszerűen csak bedobálják őket egy nagy zsákba, vagy dobozba és megvárják, míg agyonnyomják egymást, vagy megfulladnak."
Bonifert Anna: Állatvédők Könyve 104. oldal)

Nagyon rövid videó egy tojásfarmról:



Üdv az oldalon!

Szinte biztos, hogy Téged is, ahogyan engem is: vegyes táplálkozásúnak neveltek. Azt tanultuk, hogy ez így normális. Nem túl jó érzés rájö...