A "vegán" nem egy étkezési forma

  
   Vegánnak lenni nem egy étrend, noha rengetegen élnek ebben a tévhitben. Nem azon van valójában a hangsúly, hogy mit eszünk vagy nem eszünk. Arról van szó, hogy elfogadhatónak tartjuk-e, hogy az emberek az állatokat saját felsőbbrendűnek vélt céljaik érdekében fogságban tartják, és mint eszközöket használják.  
   Mivel ezt nem tartjuk elfogadhatónak, nem is támogatjuk. Tehát mint fogyasztók, nem választunk olyan termékeket és szolgáltatásokat, amikhez állatokat használnak, így a tojás és tejtermékek mellett nemet mondunk az állatokon tesztelt termékekre, a mézre, a bőrárura, a szőrmére, a gyapjúra, a cirkuszokra és állatkertekre, állati eredetű összetevőket tartalmazó gyógyszerekre, kozmetikumokra, higiénés termékekre, vadászatra stb. Ha először hallod, mindez talán nehezen kivitelezhetőnek tűnhet, de valójában nem az. Mindent lehet vegán módon helyettesíteni, csak épp legtöbbünk az állatok kihasználásán alapuló módokat tanulta a szüleitől és azokat szokta meg. A vegán utakat felnőttként kell felderíteni és mindennapjaink részévé tenni. Ez egyáltalán nem nehéz! 
A belénk nevelt szokásokon felülkerekedik az, hogy tájékozott felnőtt emberként el tudjuk dönteni, mivel értünk egyet és mivel nem. Tudatában vagyunk annak, hogy a döntéseinkkel mit támogatunk. A "vegán" szó nem egy étkezési formát jelöl, hanem egy egyre erősödő kisebbség morális állásfoglalását: az állatok önmagukért vannak, nem értünk.
 

Üdv az oldalon!

Szinte biztos, hogy Téged is, ahogyan engem is: vegyes táplálkozásúnak neveltek. Azt tanultuk, hogy ez így normális. Nem túl jó érzés rájö...