Hamupipőke

   "Nehéz megmondani, miért vállalta Hamupipőke a fáradságot, hogy rendszeresen kitörjön a szalmával bélelt “rehabilitációs szobából”, nyomorék lábát a csupasz padlón vonszolva néhány szobán át, felvonszolva sajgó testét a sámliról a székre, majd onnan a komódra, csak azért, hogy lepihenjen a ház egyetlen tükre, a piperetükör előtt.
   Először azt gondoltuk, hogy ezekkel a virtusokkal azt akarta jelezni nekünk,
hogy készen áll a csatlakozásra a kinti csapathoz, és viccelődtünk, hogy “a
kórház elhagyása előtt” igyekszik meggyőződni arról, hogy amennyire lehet, “jól” nézzen ki. De hamar világossá vált, hogy Hamupipőke célja a tükör volt, nem a tyúkudvar.
   Az is világossá vált, hogy amíg ő tökéletesen megértette, miért fontos számára, hogy a tükör előtt pihenjen, mi csak találgathattunk és spekulálhattunk. Talán a kíváncsiság hajtotta. Talán az intellektuális kihívás volt az, hogy sikeresen végigmenjen egy nehéz akadálypályán. Talán olyan kérdések hajtották, amit mi emberek el se tudunk képzelni, és olyan válaszokat kapott, amikről mi csak álmodunk. Talán “énként” felismerte tükörképét a tükörben, és megörült a felfedezésnek. Talán “másikként” érzékelte – netán egy rendkívül izgalmas másikként, és örült az idegen társaságának. 

    Mint minden emberi fogyasztásra szánt madár, Hamupipőke is keltetőben született, soha nem ismerte az anyját, sok ezer másik árvával együtt egy sötét istállóba dobták és genetikailag manipulálták, hogy a “kívánatos piaci súlyhoz” rémisztő gyorsasággal kórosan nagyra nőjön. Nemcsak teste legalapvetőbb egészségét és elméjének legalapvetőbb igényeit rabolták el tőle, hanem megvonták tőle szívének legfontosabb élményét is – egy anya szeretetét: azt a bizonyosságot, hogy valaki a világon szereti őt és azt akarja, hogy ő éljen és viruljon.
        Az öröm és fájdalom, hogy Hamupipőkét ismerjük, annak felismerésével is jár, hogy végtelenül több vigaszt és értelmet nyújt az övéhez hasonló ártatlan életek megmentése – minden egyes vegán étkezéssel – mint minden egyes levágott csirkeszárnnyal az a képmutatás, hogy ők teljesen értéktelenek."

Az eredeti szöveget itt találod: http://peacefulprairie.blogspot.hu/2006/10/cinderella.

Üdv az oldalon!

Szinte biztos, hogy Téged is, ahogyan engem is: vegyes táplálkozásúnak neveltek. Azt tanultuk, hogy ez így normális. Nem túl jó érzés rájö...