Mentett Malackák Happy Endje

Szeretném nektek bemutatni a Noé Állatotthon néhány lakóját, akik fajtájukat tekintve a malacok táborát erősítik. Mindannyian igazi egyéniségek, mókásak, barátságosak. Ha eddig csak olvastál róla, hogy a malacok okosabbak, mint a kutyák, hát itt az alkalom, győződj meg róla a saját szemeddel! Ha teheted, látogass ki a menhelyre és ismerkedj meg velük, ahogy én is tettem Meghódítanak pillanatok alatt... 



                Lapka és a Fekete Sereg

Ha megjelensz a területükön, Lapka és a fekete sereg izgatott farok csóválás közepette szalad eléd, hogy lássa, ki vagy, mi vagy, mit hoztál. Nem is látszik rajtuk, hogy valaha hajszálon függött az életük…
A csont sovány Lapka és éhes kicsinyei
2013 nyarán a rendőrség kért segítséget az állatmenhelytől. Budapest egyik külső kerületében egy tanyán elhagyva éhezett egy kis csűrbe zárva egy csüngő hasú család: Lapka, az anyamalac és tíz kicsinye. A három hónapos malackák már ehettek volna szilárd ételt, de mivel nem volt semmi a csűrben hetek óta, csak a mama, így hát szoptak. Lapka rettenetesen legyengült, lábra állni sem tudott, ölben kellett kivinni. Alig 23 kg volt (80kg lenne a normális súly egy szoptatós csüngő hasúnál). A tulajdonos ellen azóta is folyik az eljárás, a kis család pedig a menhelyre költözködött be. A kicsik azóta szépen felcseperedtek, de megsimogatni nem hagyják magukat – ellentétben más menhelylakó malacokkal. Hiába csak 3 hónap volt az életükből, amit ilyen szörnyű körülmények között töltöttek, annak az emléke kitörölhetetlenül beleégett az emlékezetükbe. Sosem fognak úgy bízni az emberben, mint azok a társaik, akiket szeretettel vettek körül életük első pár hónapjában.

Lapka asszonyság kikerekedve

     Lehet-e a malac családi kedvenc?

Cupák
  George Clooney híres Max nevű csüngő hasú malaca hatására sokan akarnak manapság malacot tartani családtagként. De sajnos ez nem szokott jó véget érni. 
Nagyon sok malac éppen így kerül be a menhelyre: megunt vagy inkább problémássá vált családi kedvencként. A legnagyobb baj, hogy akik kiskoruktól emberi családban nevelkedtek, egyszerűen „nem tudnak malacul”. Vagyis nem ismerik a malacok kommunikációját, társas szabályait, így nagyon nehezen illeszkednek be a közösségbe, ha egyáltalán sikerül nekik. Ilyen például Cupák, a magányos macsó. Azt sikerült elérnie, hogy ne bántsa őt a többi malac, de egyik kondába sem tudott beilleszkedni.

A társaság nagyon-nagyon fontos minden malac számára. A menhelyen élő malacok között is barátságok, szövetségek alakulnak folyamatosan. Kondákban élnek, amit leginkább egy kutyafalkához lehet hasonlítani, de annál sokkal szigorúbb. Míg egy kutyafalkába aránylag könnyen be lehet szoktatni egy új tagot, addig a malacoknál ez akár évekbe is telhet. A konda szigorúbb, zártabb, bonyolultabb rendszer, mint egy falka. A konda vezetője határozza meg, kik ehetnek először és kik alhatnak a jobb helyeken. A csapatok összebújva alszanak olyan szalmakuckókban, amiket ők maguk építettek fel aprólékos munkával. A testi érintkezés sokkal fontosabb számukra, mint a kutyáknak. Egy malac számára a többi malac a társaság. Ezt sem ember, sem más állat nem tudja igazán helyettesíteni. Éppen ezért örökbe fogadni sem lehet malacot a menhelyről. Bárki lehet viszont virtuális örökbefogadója egy kiválasztott malackának.                



Jean, a filmsztár

A fekete seregből lett a kisebbik konda, melynek vezetője Jean, a "filmes malac" lett. Jeant egy kiképző hozta a menhelyre, miután kismalacként klikkeres kiképzéssel sok trükkre megtanította. A malacok híres intelligenciájára jó példa, hogy amikor egy évvel később újra szükség volt rá egy filmhez és kiképzője eljött érte, csupán 3 perc kellett hozzá, hogy minden tudományát tökéletesen fel tudja idézni. 







Jean éd Pinkerton
Jeannak volt egy testvére, Pierre, aki nem sokkal a menhelyre kerülés után meghalt. Ekkor a kis Jean a magányos, öreg Pinkerton úr mellett keresett menedéket. Minden éjjel hozzá bújva aludt a gazdasági udvar szélén. Pinkerton (barátainak csak Pinki) 17 éven át volt családi kedvenc, s úgy került be a menhelyre, hogy soha nem ismert más malacokat. A nagy malacok sokat bántották őt, s végül még akkor is sírva rohant el, ha valaki meg akarta simogatni. A kicsi Jean lett egyetlen barátja, Amikor Jean felnőtt és a kis fekete sereg kondavezetője lett, Pinki is bekerült a csapatba. Így lett a 18 éves magányos malacból végül élete végére mégis kondatag.

                                               Ursula, a főnökasszony


Ursula
A nagyok kondáját a tiszteletet parancsoló Ursula vezeti. Ursula és a menhelyen dolgozó Kinga akkor barátkoztak össze, amikor a malac lábán az orvos elgennyesedett patatályogot diagnosztizált. Ezt a betegséget lovaknál ismerik csak, mivel a malacokat nem szokták olyan sokáig életben hagyni, hogy a betegség kialakulhasson. Kinga minden nap hyperollal mosta ki a sebet, ami nem lehetett kellemes Ursula számára. A hatalmas malac éles fogaival gond nélkül le tudta volna harapni Kinga kezét, de soha egy pillanatra sem volt agresszív. Csak elfordította a fejét és hősiesen tűrte a fájdalmas eljárást. „Miatta lettem vegetáriánus” – mesélte Kinga. Ursula már régen túl van a tályogon, vígan éli napjait, sokat fogyott, ami jót tett neki, de még így is hatalmas, kedves, mókás malac. Ugyanúgy hallgat a nevére, ahogyan egy kutya, s ahogyan sok más malac is a menhelyen.



közös képünk Jeannal
 Ha ellátogatsz a menhelyre, feltétlenül keresd fel Ursulát, Jeant, Pinkertont, Cupákot és a többieket! Kínáld meg őket egy kis répával, almával. Különösen azt szeretik, ha a fülük tövét vagy hónaljukat vakargatják. Ne lepődj meg, ha hanyatt dobják magukat a gyönyörűségtől. 
   A Noé honlapját böngészve arra lettem figyelmes, hogy rengeteg olyan menhelylakó van, akinek nincs most épp virtuális örökbefogadója, úgyhogy szabad a pálya!

Üdv az oldalon!

Szinte biztos, hogy Téged is, ahogyan engem is: vegyes táplálkozásúnak neveltek. Azt tanultuk, hogy ez így normális. Nem túl jó érzés rájö...