Egyből vegán!

Valaha azt gondoltuk, hogy az emberek először vegetáriánusok lesznek, s majd egyszer, ha nagyon ügyesek, akkor talán vegánok is. De itt a nagy meglepetés: EGYRE TÖBBEN LESZNEK EGYBŐL VEGÁNOK! Gyűjtöttem pár egyéni sztorit, azzal a céllal, hogy bátorítást adjon azoknak, akik már a küszöbön állnak. Hajrá!

Pari (35)
      "2004-ben lettem vegán, 25 évesen. Egy üzletben a kezembe
nyomtak egy szórólapot arrólhogy az adott cég nem forgalmaz állatokon tesztelt termékeket. Mivel ilyesmiről még sose hallottam, hazaérve bedobtam a netes keresőbe az "állatkísérletek" szót. Amire ott bukkantam, azt rémálmaimban sem gondoltam volna. Dokumentumfilmeket és cikkeket találtam mindarról, ami a laboratóriumokban történik. Csak olvastam egyik cikket a másik után és néztem egyik filmet a másik után. Egyre több oldalon merült fel az is, mivel jár a tej, hús, tojás, szőrme, bőr, méz... A sok sírástól kivörösödtek a szemeim, de nem hagytam abba, végig néztem mindent, amit találtam. Mire felvirradt az új nap, tudtam, hogy soha többé nem fogok állati terméket venni.
Nem éreztem egy percig sem nehéznek a váltást. Meglepő volt, mennyi vegán termék van a boltokban. Vegán társakat találni is nagyon könnyű volt. Rengeteg új barátot szereztem. Az édesanyám és az akkori partnerem szintén vegán lett. Elkezdtem infóasztalokat szervezni és nagyon jól esett, amikor mások odajöttek és elmesélték, hogy miattunk lettek vegánok.
Hogy miért vagyok vegán? Mert igazságtalannak tartom kihasználni a gyengébbeket." 

Ági (48)

"Két évvel ezelőtt lettem vegán. Egyik este a lányom megmutatta a "Legjobb beszéd, amit valaha hallottál" című videót Gary Yourofsky-tól. Másnap reggel már vegán recepteket kerestem a szülinapi tortához. Ez akkor már egyszerűen egyértelmű volt. A lányom előttem pár hónappal lett vegán és nagyon ízlett, amiket főzött. Ezen kívül egy komoly lökést jelentett, hogy egy orvos azt mondta nekem, hogy vegánnak lenni nagyon jó dolog és minél előbb kezdi el valaki, annál jobb.
Vegán életem első két hetét erős méregtelenítési tünetek tették nehézzé. Gyenge voltam és úgy fájt mindenem, hogy mozogni alig bírtam. De csináltam már korábban is tisztító kúrát és tudatában voltam, hogy ezek tisztulási tünetek, s ahogy jöttek, úgy el is múltak két héten belül. Azóta nem hogy jól vagyok, de egyetlen napig sem voltam beteg. A családom és a munkatársaim is támogattak, felnéztek rám. Nem volt hiányérzetem és nem éreztem egyáltalán nehéznek. Kifejezetten izgalmas volt az új receptek felfedezése. Kétségtelenül gyorsabb így a főzés és könnyebbség, hogy nem kell azon aggódni, hogy vajon átsül-e eléggé az étel. Ha nem sül át, akkor esetleg kicsit ropogósabb, de finom. Sok új embert ismertem meg azáltal, hogy vegán lettem és emellett elkezdtem jógázni is. Most több barátom van, mint korábban.
  Hogy miért vagyok vegán? Mert jó! Mert sok pozitív dolgot kaptam tőle, mondhatni megváltoztatta az életemet. S mert így a világ fenntarthatóbb."

Soma (38)
Tavaly márciusban lettem vegán, rögtön azután, hogy elolvastam az Állatvédők Könyvét. Emellett közre játszott az exem és az Earthlings film is. A haverok és a családom azt mondták, bolond vagyok. Korábban én is azt gondoltam a vegákról, hogy csak salátán élnek. De ezzel együtt is az okozott csak nehézséget, hogy kevés helyen van ehető kaja, szinte mindenbe belerakják az állati eredetű cuccokat. Annyiban viszont könnyebb, hogy főzés nélkül is ehető szinte minden. Korábban nem ettem sok zöldséget. Most bezzeg...! Hozzáteszem, mióta vegán vagyok, egyetlen egyszer voltam csak beteg és a sport ugyanolyan jól megy, ha nem jobban.Emellett különösen nagy örömet okoz a tudat, hogy eme nézet az öltözködésemre is érvényes, vagyis semmi olyan nem fedi a testem, ami előzőleg másé volt.
Hogy miért vagyok vegán? Az állatok életben maradása miatt!

Adri (32)
"Tavaly tavasszal lettem vegán. Egy vegetáriánus barátom megosztott egy videót, "A legjobb beszéd amit valaha hallottál"-t, Gary Yourofsky-tól, s azt a kommentárt fűzte hozzá, hogy már pár napja nem eszik tejterméket sem. Na, gondoltam, ennek meg mi értelme? Elindítottam a videót. Letaglózott, hogy mi megy az állattartó telepeken, vágóhidakon. Végignéztem és azt mondtam magamnak, fogalmam sincs, mi lesz most, de ez így nem mehet tovább. Másnap reggel szokás szerint a párom ágyba hozta a tejeskávémat. Megittam és utána egész nap égette a gyomromat, marta a nyelőcsövemet. Az volt az utolsó alkalom, hogy tejterméket fogyasztottam életemben, noha tele volt a hűtő sajtokkal. Egyszerűen olyan összefüggéseket értettem meg, amik alapjában változtattak meg bennem valamit. 
A családom féltette az egészségemet, de a barátaim közül többen támogattak. Egyik barátnőm külön nekem csináltatott egy Keep calm, I'm vegan feliratos pólót. Eleinte nehéz volt, mivel nem volt tapasztalt vegán ismerősöm, aki segíthetett volna, én pedig úgy lettem vegán, hogy mondhatni azt sem tudtam, mi az. Sokat segített fb-on a Kezdő és haladó vega állatbarátok csoport. Megtudtam például, hogy mi az a szejtán, vagy hogy tej és tojás nélkül is lehet palacsintát készíteni, Sokat olvastam a vegánsággal kapcsolatban, s így vált idővel egyre könnyebbé. Pár hónappal utánam a párom is vegán lett.
Hogy miért vagyok vegán? Mert minden élőlény egyedi és megismételhetetlen. Egy malacnak ugyanúgy egyénisége van, mint egy kutyának, más mint a többi, belőle csakis egy van!"

Gábor (34)
"Kilenc hónappal ezelőtt lettem vegán.  Több ismerősöm rendszeresen posztolt facebookon vega/vegán videókat, de én nem voltam hajlandó megnézni egyet sem. Mindig is állatszerető embernek tartottam magam és nem akartam látni a szenvedésüket. Tisztelettel tekintettem a vegánokra, de azt gondoltam, én képtelen lennék ennyi lemondással élni. Mígnem jött egy időszak az életemben, ami sok változást hozott. Letettem például a cigit és elkezdtem sportolni. Ebben az időszakban valaki megosztotta Az igazi Mátrix című videót. Miközben néztem, ott ült az ölemben a kutya és a macska is. Ha egy másik kultúrában találkozunk, akkor ők talán a tányéromon lettek volna.  Volt a videóban 2 rövid bejátszás arról, mi történik az állattartó telepeken. Megrázott és megríkatott. Mire a videó befejeződött, vegán lettem. Az aznapi vacsorát, amit még előtte készítettem, úgy ahogy volt, kiöntöttem.  A döntés megszületett, de megijesztett, hogy fogalmam sem volt, mit fogok enni ezentúl. Rögtön írtam emailt vegán ismerősöknek, hogy segítsenek és azonnal kaptam is rengeteg tanácsot és küldtek sok linket, amiket a következő egy-két hétben elolvastam. 
Meglepő volt, hogy milyen könnyű vegán ételeket készíteni! Korábban is szerettem kreatívkodni a konyhában, de amióta vegán vagyok, sokkal változatosabban és nagyobb odafigyeléssel főzök. A futás 2 hét vegán élet után hirtelen elkezdett élvezetessé válni és sokkal-sokkal jobban menni. Az egyetlen, ami nehéz volt, az az, ahogyan a többi ember reagál a változásra. 
Amikor lehull az ember szeméről a hályog, hirtelen mindenkinek el akarja mondani, amiket megtudott - de csak kevesen kíváncsiak rá. Szerencsére hamar rájöttem, hogy erőszakos térítés és dorgálás helyett a példamutatással és finom ételekkel könnyebb beszélgetést kezdeményezni a témában és megértetni az összefüggéseket, ledönteni a hagyományból épített falakat, elmagyarázni, hogy vegánnak lenni nem csak a diáta vagy egy hobbi.
    A nagy családi bulikra például rengeteg vegán étellel készültem, s nagy sikert arattam velük. Csak egy példa a sok közül: a testvérem már 4 hónapja nem eszik húst és mostanában a növényi tejtermékekkel is barátkozik.
Hogy miért vagyok vegán? Mert azt szeretném, ha miattam nem szenvedne senki."

Húsevő fogazatunk van?

    A leggyakrabban a fogazatot veszik elő félretájékoztatott kétkedők. Mondják ugyanis és cseppet sem tévednek, hogy az ember fogazata egyáltalán nem hasonlít a naphosszat legelésző szarvasmarháéra. Ez így is van. Az ember nem fűevő, de éppen így nem is ragadozó vagy mindenevő. Az ember fogazata és minden egyéb lényeges emésztést illető paramétere kísérteties egyezést mutat a gyümölcsevő főemlősökkel. Milyenek is vagyunk mi és a gyümölcsevő majmok? Az ember bélcsatornája a törzs hosszának 9-szerese. A ragadozók bélcsatornája csupán a törzsük 2-3-szorosa. Így mind tér mind idő sokkal több adatik meg az élelmiszereknek bennünk. Az ember beleiben a hús folytatja bomlását, toxinok, azaz méreganyagok szabadulnak fel belőle, amiket nem tudunk úgy semlegesíteni, ahogy a ragadozók. 
Tépőfogaink kicsik, ellentétben a ragadozókkal és mindenevőkkel, míg metszőfogaink és zápfogaink nagyok, akárcsak majom rokonainknak. A ragadozók szervezete alkalmas arra, hogy nagy mennyiségű koleszterint dolgozzon fel, a miénk köztudottan kényes erre a kérdésre. Igen kevés az a koleszterin bevitel, ami számunkra még egészséges. A ragadozók szája és állkapcsa a tépésre és nyelésre van berendezkedve, míg mi képesek vagyunk állkapcsunkat oldal irányba mozgatni és rágni. Nyálunk és vizeletünk egyaránt lúgos, ellentétben a ragadozókkal és mindenevőkkel. 
     Mindezek csak kiragadott példákként állnak itt, alátámasztandó azt az állítást, hogy az ember anatómiailag és veleszületetten nem ragadozó, nem mindenevő, nem fűevő, hanem gyümölcsevő. A legjobbat akkor tennénk a testünkkel, ha trópusi éghajlatra költözve nem ennénk egyebet, mint érett gyümölcsöt és zöld leveleket. Tapasztalatból tudom, ez ma Magyarországon nem könnyű. Fél évet éltem gyümölcsevő étrendet próbálgatva. Ehhez képest a vegán életmód sokkal megengedőbb és színesebb. 

Lényeg a lényeg, a testünk nem alkalmas arra, hogy húst, tojást, tejterméket emésszen, s ha mégis fogyasztjuk, súlyos betegségekkel fizetjük meg az árát. Mert az emberi test is olyan, mint egy gép - csak jobb. Ha megfelelő üzemanyagot viszel be, jól működik, ha nem, akkor nem. Ez a gép, ez a bizonyos ember nevű gép sokkal jobb szerkezet, mint bármi, amit mi alkottunk. Akár 50-60 évet is eldöcög rossz üzemanyaggal... de idővel kiderül, hogy a tünetmentesség nem egyenlő az egészséggel. 
 


Üdv az oldalon!

Szinte biztos, hogy Téged is, ahogyan engem is: vegyes táplálkozásúnak neveltek. Azt tanultuk, hogy ez így normális. Nem túl jó érzés rájö...