A nagy átverés: állatjóléti reformok

Valamikor a múlt század közepén mozgolódni kezdett a társadalom lelkiismerete. Voltak hozzánk hasonló emberek, akik időt és energiát nem kímélve indultak harcba az állatkínzás ellen. De valahol útközben eltévedtek. Nem akartak ők rosszat, csak nem voltak elég merészek. A könnyebbnek tűnő utat választották...


Állatjóléti megközelítés az, ahol az állatok használatának humánusabb módjait szeretnénk bevezettetni.

Állatjogi megközelítés az, ahol az állatok használatát úgy ahogy van, ellenezzük, s azért küzdünk, hogy teljes egészében megszűnjön. Magyarán a vegán mozgalom. Utóbbi mellett teszem le a voksom, ez senki előtt nem lehet titok, de szeretném elmondani, miért.

   Látszólag könnyebb és járhatóbb út, amikor picivel humánusabb állathasználatért lobbizunk, aztán ha elértük, akkor megint egy picivel humánusabb lépésekért. Aláírást gyűjtünk, tüntetünk. Törvényekért, törvény módosításokért. Elvileg ettől lesz lépésről lépésre egyre humánusabb, míg végül megszűnik az állathasználat. A probléma ezzel az, hogy nem működik. Nem lépünk egy centivel sem közelebb az állatok felszabadításához azzal, hogy nagyobb ketreceket előíró törvényeket szavaztatunk meg.

Bemutatom azt a 3 nagy "sikersztorit", amire az állatjóléti mozgalom a legbüszkébb. (Az alábbiakat G. L. Francione professzor Animals as persosn című nagyon alapos könyvében olvastam, hosszan és meggyőzően fejti ki, itt most csak az ide vonatkozó lényeg következik.)
  • Csimpánz törvény 
  • Fialó ketrec betiltása disznóknál 
  • Libamáj betiltása 
Csimpánz törvény
2000-ben az USA-ban kötelezővé tették, hogy a laborokban használt majmok, akiken már nem lehet több kísérletet végezni, egy országos főemlős menhelyre kerüljenek. Amíg ez nem volt, a majmokat "használat után" is laborokban tartották. Ha viszont a menhelyre bízzák őket, úgy olcsóbb és a közvéleményt is megnyugtatja. Nem is beszélve arról, hogy az így megalkotott országos nyilvántartásban jóval könnyebb megtalálni a majmokat, ha esetleg újra szükség lenne rájuk. Hogy-hogy? Hát lehet rajtuk visszavonultatásuk után kísérletezni? Igen. A törvény ugyanis megengedi, hogy a menhelyre került, kiszolgált majmokon további kísérleteket végezzenek, HA a szóban forgó kutatás (1) viselkedéses, vagy (2) adatgyűjtéses vizsgálat, illetve ha (3) minimálisan fájdalmas vagy invazív, továbbá ha (4) közérdekű célja van... No comment.

Fialó ketrecek betiltása
Nagy állatvédő szervezetek, mint pl.: a HSUS és a Farm Sanctuary, hatalmas kampányt indítottak azért, hogy a vemhes kocákat ne tartsák többé olyan ketrecekbe zárva, ahol még megfordulni sem tudnak. 700 000 aláírást gyűjtöttek össze és végül Florida államban átnyomták a törvényt a fialó ketrecek betiltásáról. De hogy is hangzott valójában a törvény? Tilos a kismamákat szűk ketrecbe bezárni (1) a nap nagyobb részében, (2) kivéve a vemhesség utolsó 7 napjában, (3) kivéve, ha az állatorvos ezt javasolja, illetve (4) kivéve olyan időszakban, ami nem hosszabb, mint "amennyi ésszerű". No comment.

Libamáj betiltása
Kalifornia állam akkori kormányzója, Arnold Schwarzenegger, 2004-ben aláírta, hogy tilos a kényszertöméses libamáj előállítása és forgalmazása is. Az államokban két nagy libamáj üzem volt, ebből egy volt Kalifornia államban, s ez az üzem teljes mellszélességgel támogatta ezt a kezdeményezést. Igen, nem olvastad rosszul, valóban ezt írtam. Mivel a törvény kimondta, hogy a tiltás csak 2012-ben lép életbe, addig pedig a cég immunitást élvez más bírósági támadásokkal kapcsolatban. Amennyiben tudnak tudományos "igazolást hozni" arról, hogy a madarak nem szenvednek a kényszer etetés során, úgy a törvény nem lép életbe 2012-ben sem. A laborok pedig természetesen már akkor elkezdték az ez irányú kutatásokat, s ezeknek megint csak rengeteg liba esett áldozatul.

Ez tehát az állatjóléti mozgalom három nagy sikere. Igazából nincs is nagyon mit csodálkozni. Ahol a törvényeket hozzák, ott vannak az állathasználatban érdekelt nagy hatalommal bíró emberek is. Amíg ezek az iparágak pénzt termelnek mind az állattelepek tulajdonosai, mind az állami kassza  részére, addig ne lepődjünk meg, ha csak olyan formában fogadnak el reformokat, ahogyan az számukra is előnyös.

Rengeteg időt, pénzt, energiát és rengeteg jólelkű ember lelkesedését emésztették fel ezek a reformok, és valójában nem hoztak eredményt. Csupán elhallgattatták az emberek ébredő lelkiismeretét. S tették mindezt úgy, hogy elfeledkeztek arról, hogy van egyszerűbb megoldás.


   Kimondhatatlanul örülök, hogy rátaláltam 3-4 évvel ezelőtt a Why vegan? könyvre és a Vegán Forradalom oldalra, mert ezek azok közül valók voltak, amiknek volt bátorsága kimondani a népszerűtlen, a radikálisnak címkézett igazságot:  az embernek nincs szüksége állati eredetű termékre. Egész iparágak is megszüntethetőek, ha a fogyasztók elpártolnak a terméktől. A fogyasztói bojkott erőszakmentes, logikus, mindenki számára megvalósítható.
 Ha mindazt a pénzt, időt, energiát, amit beleöltek az állatjóléti reformokba, a vegán életmód, vagyis az állathasználat bojkottjának propagálásába fektették volna, már sokkal előrébb tartanánk. De miénk a jövő, mutassuk meg, hogy az állathasználat nem több, mint elhagyható rossz szokás!


Üdv az oldalon!

Szinte biztos, hogy Téged is, ahogyan engem is: vegyes táplálkozásúnak neveltek. Azt tanultuk, hogy ez így normális. Nem túl jó érzés rájö...