2015. március 10., kedd

Szeretnivaló Patkányok


Nemrég egy vegán fórumon valaki a sátán teremtményeinek titulálta a patkányokat. Többünket felpaprikázott a hozzászólás, hirtelen azt se tudtuk, sírjunk vagy nevessünk. Olyan rossz híre van ezeknek a szép és okos állatoknak. Kevesen ismerik őket olyannak, amilyenek valójában. Hoztam nektek egy rövid beszámolót Gecse Rékától, aki két imádnivaló patkánnyal osztja meg otthonát és napjait.

"Rumßais és Pemete a két patkány, lassan második éve laknak velem, egészen pici koruk óta. Ugyanúgy, mint a kutyáknak és macskáknak, nekik is teljesen egyedi személyiségük van és megvannak a sajátos kis hóbortjaik.


Míg Pemete a fekete gombszemeivel folyton azt lesi, hogyan tudná megvalósítani a következő csínytevését, Rumßais méltóságteljesen megkeresi a kedvenc piros könyvét, és nem tágít róla, amíg csak teheti.  (Murakami könyvein jobban szeret feküdni, mint Oscar Wildén. )

Mindketten hallgatnak a nevükre, és a lakás legtávolabbi pontjáról is előszaladnak, ha meghallják a hangomat. A közhiedelemmel ellentétben macskákat megszégyenítően sok időt töltenek mosakodással, és nagyon kényesek a higiéniára.
Rengeteg szeretetet adnak és igénylik az emberi társaságot. Sosem hagynak egyedül, ha olvasok, tanulok vagy sorozatot nézek, letelepednek a közelemben, vagy épp a könyvem közepén.
Sosem értettem, hogyan lehet félni tőlük, hisz végtelenül okos és jóindulatú jószágok, és ugyanúgy megérdemlik a szeretetet, mint bármelyik más állat. Aki élete során kötött már barátságot patkánnyal, szerintem sosem felejti el, milyen hűséges kis társak."Vegán leszek... fokozatosan vagy hirtelen?

Fokozatosan vagy hirtelen? Ahogy neked könnyebb. Minden út Rómába vezet. Nyilván az állatoknak, a bolygónak és az egészségednek az lenne a...