2015. február 3., kedd

Vegán Vállalkozások

Mind a négy olyan vállalkozás, ahol jó ideje személyesen ismerem a vezetőt és tudom, hogy nem a pénzért csinálja, hanem etikai elhivatottságból. Nem vagyok anyagilag érdekelt egyik vállalkozás sikerében sem, de mint vegán, boldoggá tenne a tudat, hogy ki sem látszanak a vevőkből mind a négyen. Ezért szeretném bemutatni Őket Neked! 


Vegán Webáruház
Hogy jött az ötlet?
Mint vegán, körülnéztem a neten és nem találtam vegán webáruházat, arra gondoltam, hasznos lenne, ha a vegánok mindent könnyedén be tudnának szerezni egy helyen. Épp volt időm ezzel foglalkozni, így hát arra gondoltam, miért ne?
Hogyan fogadták a vegánok?
Eddig csak pozitív visszajelzéseket kaptam, hiszen ezzel sokat segítek nekik. Igyekeztem úgy belőni az árakat, hogy az mindenkinek jó legyen. Több nagy bioboltnál olcsóbbak vagyunk.
Mi a nehéz az elindításban?
A kiszállítást egyelőre magam csinálom, de hamarosan futárszolgálattal is fogunk dolgozni. Egyelőre van egy fizetős és egy ingyenes átvételi pont és bizonyos kerületekben ingyenes a kiszállítás. Így most átlagosan napi 1-2 óra melóm van vele, de nagyon változó, mert vannak napok, amikor 4-5 rendelés is bejön, van, amikor egy sem. Ez még az eleje, alig pár hete indult a projekt.
Mit élvezel ebben a munkában?
A személyes kapcsolatot a vevőimmel. Látni, hogy örülnek, hálásak, elégedettek.
Itt megtalálod: www.veganwebaruhaz.hu

Kozmosz Vegán Étterem
Hogy jött az ötlet?
Vegánok lettünk és gondot okozott, hogy hova tudunk beülni enni. Egy régóta működő vegán éttermen kívül nem igazán találtunk olyat, ami kifejezetten vegán. Mindig mindenhol meg kellett kérdezni, hogy miben mi van és a végén szinte semmit nem tudtunk enni.
Tavasszal lesz egy éve, hogy megnyitottatok. Mi volt nehéz az elején?
Semmi más, csak az, hogy sok időt és energiát kellett és kell ráfordítani, hivatalokat végiglátogatni, intézni, szervezni. De nagy szerencsém volt, mert tökéletes helyet találtam, vagy inkább a hely talált rám. Itt ugyanis már korábban is volt melegkonyha engedély, mivel a régi Rock Randevú helyén nyíltunk meg.
Hogyan fogadták a vegánok?
Nagy lelkesedéssel fogadták és nagyon jók a visszajelzések. Egy vegán srác például most nálunk fogja tartani a 30 fős szülinapi buliját. De leginkább arra vagyunk büszkék, hogy első perctől betévedtek vegyes táplálkozású emberek, akik aztán visszajáró vendégeink lettek. Pont a minap írt a fb oldalunkra nagyon elégedett olasz fiatalember, aki járt nálunk és ő is még csak vegetáriánus sem volt, mégis azt írta, hogy semmi hiányérzete nem volt, nagyon ízlett neki minden, amit evett.
Mit élvezel ebben a munkában?
Elsősorban a kapcsolatot a vendégekkel. Sokat beszélgetünk velük, elmondjuk, hogy etikai okokból lettünk vegánok mi is, ahogy ők is legtöbben. Nem csak az ételeink vegánok, hanem mi magunk is. Emellett élvezem az étterem hangulatát, a projektben rejlő kihívást, a kreatív feladatokat és persze azt, hogy közösen csináljuk a lányommal. Neki köszönhetem, hogy vegán lettem és ez életem egyik legjobb döntése volt.
Itt megtalálod: www.vegankozmosz.hu

Édes Élet Vegán Cukrászda
Hogy jött az ötlet?
Amikor 2,5 évvelezelőtt vegán lettem, szerettem volna ilyen süteményeket készíteni és árulni. Cukrász családba születtem, így közel 35 éve készítek sütiket. Tíz évvel ezelőtt egyik este benéztem a hűtőbe, megláttam néhány csirkecombot és egyik pillanatról a másikra megundorodtam a hústól és minden előzmény nélkül vegetáriánus lettem. Már akkor elkezdtem tej és tojás nélkül sütni, de akkor még nem voltak rá nyitottak az emberek.
Mi volt nehéz eleinte?
Megszólítani és ideszoktatni az embereket. Nehezebb volt, mint egy átlagos cukrászda nyitásakor. Ki kellett, hogy alakuljon egy kölcsönös bizalom a vevők és a cukrász között. Meg kellett, hogy ismerjenek, hogy lássák, mi tényleg nem használunk, semmilyen állati eredetű hozzávalót, így mézet sem. Mostanában pedig már cukormentes és gluténmentes sütikkel is szolgálunk.
Hogy fogadták a vegánok?
Nagyon jól. Azelőtt nem mozogtam ebben a körben és nagyon kellemes meglepetés volt, hogy a vegánok milyen kedves, megbízható, lelkes és segítőkész emberek. Nagyon szeretek nekik sütni.
Mit élvezel leginkább ebben a munkában?
Egyrészt azt, hogy nagyon szeretek sütiket készíteni, a mai napig magam csinálom mindet, másrészt pedig természetesen azt, hogy nagyon hálás közönségnek dolgozom. Úgy látom, hogy valami elindult a világban, kezdenek ébredezni az emberek, az állatok sorsa és a saját egészségük is egyre jobban érdekli őket.
Itt megtalálod: Vegán Édes Élet
Itt pedig a webáruházuk: http://vegancuki.unas.hu

Green Fusion Vegán Étterem 
Hogy jött az ötlet? 
Egy facebook-os vega csoportban ismerkedtünk meg Ildivel, aki jobbnál jobb ételeket posztolt a falán nap mint nap. Én mindig viccelődve kértem, hogy nyisson már végre egy éttermet, ő pedig azt mondta, hogy nyitna is, ha lenne kivel. Mindketten etikai okokból lettünk vegánok, és úgy éreztük, hogy a neten való posztolgatásnál többet is tehetnénk az állatok jogaiért.
Hogy fogadták a vegánok?
Érdekes módon a nyitást megelőzően hatalmas volt érdeklődés, de most mindössze 3 visszatérő vegán vendégünk van. De a mi célközönségünk eleve nem csak a vegánok voltak, ezért nem is baj. Az általunk főzött tartalmas, ízletes ételekkel szeretnénk inkább minél több mindenevőnek és vegetariánusnak bemutatni az erőszakmentes konyha változatosságát, sokszínűségét. Emellett az csak plusz öröm, amikor a vegánok a Happy Cow-ról vagy más forrásból tudomást szerezve rólunk megtalálnak minket.
Mi volt a nehéz a kezdetekben? 
A rengeteg hatósági ügyintézés, papírmunka, az engedélyek.... Mi minden egyes szervhez bementünk előre, megkérdeztük pontosan a tennivalókat. Emellett 2 nagyon segítőkész vegán étterem vezető is adott rengeteg tanácsot, de a nagy előkészületek ellenére is nap mint nap újabb és újabb akadályokba ütköztünk.
Mit élvezel ebben az egészben most leginkább?
A célunk, miszerint minél több mindenevő és vegetariánus érdeklődjön a veganizmus iránt tökéletesen kezd megvalósulni. Van olyan mindenevő vendégünk, aki minden nap nálunk étkezik, a felesége pedig azóta beiratkozott egy vega főzőtanfolyamra is. A tányérok 99%-a teljesen üresen jön vissza, ennél nagyobb elismerés számunkra nem létezhet. Nagyon sokat tanulunk a vendégeinktől magunk is, ők különféle kultúrákból, korcsoportból, más anyagi háttérből származó rétegekből származnak, más-más okkal jönnek be hozzánk. Sok új ötletet adnak, hogy hogyan is lehet hatékonyan terjeszteni a veganizmust tovább.
Itt megtalálod: Green Fusion

10 vegán anyuka

Megan Ferreira "A kisfiam most 18 hónapos, máig szopizik, de visszautasítja a lefejt tejet. Abban a szerencsében van részem, hogy a te...