Tükhé, a családi tyúk

Ahogy belépek, ketten szaladnak elém: a kutya és a tyúk. A kutya izgatottan ugat, a tyúk lelkesen kotkodácsol. Nem vagyok ismerőse, ezért nem jön egy méternél közelebb, csak érdeklődve méreget. Egy órával később sikerül egy őszibarackkal a kezemben odacsalogatnom. Nagy megtiszteltetésnek érzem. Tükhé hallgat a nevére, gyakran besétál a házba, felugrik a kanapéra, együtt pihenget kutyapajtásával, szükség esetén leteremti a macskákat, kunyerál az asztalnál és ha olyan barátok jönnek, akik szoktak neki finomságokat hozni, már az autó hangjáról megismeri és lelkesen üdvözli őket. 

A tojásipar sok millió áldozata közül egy, Tükhé, 2013 tavaszán bújt ki a tojásból Bábolnán. Egy év után "letojt" azaz elhasznált tojónak minősítették és eladták, így került Budapestre egy 50 tyúkot tartó nénihez, szerencséjére pont a Vegán Állatvédelem Egyesület egyik alapítótagjának szomszédságába. Amikor a néni egy hétre elutazott, megkérte tagunkat, viselje gondját a baromfiudvarnak, cserébe választhat egyet magának. Tükhé volt a legnyomorultabb állapotban az egész udvarban, ezért esett őrá a választás. Ő volt az a tyúk, akit a többiek bántottak. A háta szinte teljesen kopasz volt. Jó példa ez arra, hogy az udvarokon élő tyúkok is rettentő zsúfoltságban, stresszben élnek. Tükhé azonban megmenekült és bekerült egy vegán családba, ahol kutyatársa lett a legjobb barátja.

itt még nem nőttek ki teljesen az új tollak
Alig 3 hónapja él még csak új családjában, de már rengeteget fejlődött! Első körben egy nyúlketrecbe költöztették, hogy megszokja az emberek közelségét, pár nap után kapott elkerített kertrészt s újabb pár nap után már az egész kert az övé lett. Saját kuckója a ház bejáratánál elhelyezett puhára bélelt  törpenyúl ketrec, ahova este 8-9 között magától elvonul aludni. Kapott féreghajtót, oltást, antibiotikumokat és elkezdett szépen kinőni a tolla. Alig egy hétbe telt csupán, hogy megtanulja a nevét. Sokat gyakorolták kedvenc ételével, paradicsommal.

Érdemes megnézni ezt a 10 másodperces kis videót,
 amin Tükhé a nevét hallva felkapja a fejét, majd a gyere ide vezényszóra odaszalad:



"Szinte azonnal követni kezdett a kertben. Egy ideje bejön a házba is. Felugrik a kanapéra, beül az ölünkbe. A kertben pedig elfoglalja a kutya gödreit, néha együtt fekszenek egy-egy gödörben, a fél szomszédság a csodájára jár. Nagy melegben porfürdőzik, ilyenkor pedig néha a kutya megy és utánozza."


A két macska először zsákmányállatnak nézte és sunyin lopakodtak utána. Tükhé azonban egyszer csak megfordult, szembe nézett velük és szárnyait kitárva vadul odakoppintott. Azóta tiszteletben tartják és békén hagyják. Amikor a gazdik elmennek otthonról, ez az okos mentett kutya vigyáz rá a kertben. Ennél nagyobb biztonságban senki mellett nem lehetne.


macskahordozóban a dokinál
erős fájdalmakkal küszködve
    Aki ismeri Matilda csodás történetének szomorú befejezését, annak nem újdonság a tojócső gyulladás fogalma. Tükhé azonban szerencsés túlélője a betegségnek! Mivel ő majdnem minden nap tojt, azonnal észre lehetett venni, hogy valami nincs rendben. Június 25-én kezdődött a baj, amikor egy puhább héjú tojás bent ragadt és tojócsőgyulladást okozott. A család állatorvosa mindent megtett, antibiotikummal kezelte, minden nap kézzel szedte ki a tojást és mosta ki a tojócsövét. Tükhé sokat szenvedett, nagy fájdalmai lehettek, élet és halál között egyensúlyozott, de túlélte és felépült!
     Gazdái akkor kutatásba kezdtek az interneten. Magyarországon nem sok még a mentett családi tyúk, de nyugaton már megvannak a bevett megelőzési módok tojás ügyben. A napi tojásgyártás, amire szelektálva vannak ezek az okos madárkák, rettenetesen megviseli őket fizikailag. Az ivartalanítás is egy járható út, de az altatás miatt rizikósabb. A legegyszerűbb, amit Tükhé is kapott: a Suprelorin implantátum. Ez éppen akkora beavatkozás, mint egy mikrocsip beültetés kutyáknál. Évente egyszer kell beadni és az agyalapi mirigyet stimulálva hat a nemi hormonokra. Az eredmény: a tojók beszüntetik a tojástermelést. Tükhé a beültetés óta sokkal nyugodtabb, kevesebbet eszik, mégis gyorsabban nőnek ki új tollai, hiszen most már minden energiát saját magára fordíthat.

a közös kunyerálás csapaépítő hatása

   Sokaktól hallom - főleg vegetáriánus állatbarátoktól - hogy csak olyan tojást fogyasztanak, amit családjuk hátsó kertjében élő tyúkok tojnak, s ezeket a tyúkokat sosem vágják, maguktól halnak meg egyik napról a másikra, amikor lejárt az idejük. A valóság azonban az, hogy 90%-uk feltehetőleg diagnosztizálatlan tojócsőgyulladásban hal meg nagy fájdalmak között. Tükhé lesz talán az első olyan madár itthon, aki valóban akkor hal csak meg, amikor lejár az ideje, ami akár 8-10 évet is jelenthet. A tojásipar ártatlan áldozatait éppen úgy menteni és kezelni kell, mint egy sintértelepre került kutyát. Remélem, hogy egyesületünk mentett tyúkjai példát és útmutatást adnak az utánunk jövőknek és rövid időn belül az egykor tojóként kizsigerelt tyúkok is elfoglalják jogos helyüket az állatbarát családokban - és az ölünkben!






Üdv az oldalon!

Szinte biztos, hogy Téged is, ahogyan engem is: vegyes táplálkozásúnak neveltek. Azt tanultuk, hogy ez így normális. Nem túl jó érzés rájö...