A szakértők növényi étrendet ajánlanak!

A amerikai dietetikusok szövetségének táplálkozástudományi kutatói a 2015-ös bizottságukon egészségügyi és környezetvédelmi okok miatt is a túlnyomóan növényi alapú étrendet ajánlják.

2010-ben már egy nemzetközi szövetségi beszámoló is arra biztatta a lakosságot, hogy térjen át növényi étrendre egészségük megőrzésének és környezetünk megóvásának érdekében. Ki gondolta volna akkor, hogy most, 2015-ben a Dietetikusok Tanácsadó Bizottsága hasonló álláspontra jut?
A bizottság beszámolója öszefoglalja, hogyan kéne táplálkozni az amerikai lakosságnak. Ez az első alkalom, hogy arra a következtetésre jutnak: jóval több növényi, és sokkal kevesebb állati eredetű élelmiszert javasolt fogyasztani egyrészt egészségünk, másrészt környezetünk védelmében.
Az ajánlások egészséges étrend-mintája zöldségekre, gyümölcsökre, teljes értékű gabonafélékre, hüvelyesekre, olajos magokra alapoz és rendkívül csekély mértékben tartalmazhat vörös húst vagy húskészítményt, cukrozott élelmiszert-innivalót és finomlisztes termékeket.

A beszámoló rámutat, mit is eszik az amerikaiak túlnyomó többsége. „Az átlagos étrend korántsem optimális, és rendkívül káros egészségügyi következményekhez vezet” – állítják.
Hatalmas szakadék tátong a jelenleg fogyasztott élelmiszerek és az egészséges étrend közt.
A lakosság nagy része igen kevés zöldséget, gyümölcsöt, teljes értékű gabonát eszik, ellenben rengeteg kalóriát, nátriumot, telített zsírt, finomított gabonát és hozzáadott cukrot”.
Kutatásaik szerint az amerikai felnőtt lakosságnak mindössze kilenc százaléka fogyaszja el az ajánlott zöldség- és gyümölcsmennyiséget.  Annak ellenére, hogy az egészséges életről szóló információk  már mindenki számára elérhetők, Amerika nagy kihívása, hogy hatékony változást és megoldást vigyen véghez.

A bizottság kutatásai szerint:

  • az amerikai lakosság közel fele egy vagy több olyan krónikus betegségben szenved, melyek a helytelen étrend és a mozgásszegény életmód következményei
  • a szív- érrendszeri megbetegedések, a magas vérnyomás, a 2-es típusú diabétesz és több daganat-fajta megelőzhető lenne
  • a lakosság több, mint kétharmada elhízott
  • a gyerekek egyharmada túlsúlyos
  • az alacsony jövedelműek körében aránytalanul gyakoriak a krónikus megbetegedések
  • a megelőzés helyett a gyógyításra összpontosítás megnöveli az állami  kiadásokat és káros az emberek egészségére.

Figyelemre méltó, hogy első alkalommal foglalja magában a nyilatkozat a környezetünk fenntarthatóságára vonatkozó elveket. Megemlítik, hogy az állati eredetű ételeket nagymértékben csökkentő étrend nem csak egészségesebb, de a környezetnek is kedvez. Visszaszorul az üvegház-hatás, a káros gázkibocsátás és takarékosabb lesz a föld- víz- és energiagazdálkodás.
Cseppet sem meglepő, hogy a húsipart egyáltalán nem boldogítják ezek a megállapítások. Az észak-amerikai húsipari intézet egyenesen képtelenségnek titulálja a nyilatkozatot, és arra buzdítja a lakosságot, hogy petíciókat írjon alá tiltakozásuk jeléül.
Mivel köztudott, hogy az emberek többsége rajong az állati eredetű ételekért, sajnos valószínűleg elegendő aláírást fognak gyűjteni – ami katasztrofális hatású lesz a nemzet állapotára. Többszörösen bizonyított tény, hogy a növényi étrend optimális egészséget eredményez, és a civilizációs betegségek nem szüntethetők meg az étrendünk javítása nélkül. Ez az ajánlás nagy lépést jelent, hogy az embereket helyes irányba terelje és képesek legyenek meg is valósítani a javaslatokat.
A szövetségi ajánlás táplálkozási kutatásokon alapul, és felszólítja a kormányzást, hogy tegyen lépéseket a lakosság egészséges étrendje érdekében. Feladatuknak tekintik, hogy irányelveket adjanak az iskolai étkeztetésnek és a gyerekek és várandósok étrendjének kialakításához is.

Fordította: Galgóczi Dóra

Üdv az oldalon!

Szinte biztos, hogy Téged is, ahogyan engem is: vegyes táplálkozásúnak neveltek. Azt tanultuk, hogy ez így normális. Nem túl jó érzés rájö...