10 jel, hogy a vegán mozgalom szárnyra kap

Damien Clarkson angliai aktivista visszatekint 2016-ra, és megjósolja a vegán irányzat jövőjét 2017-ben. 2016 végéhez közeledve ez tű
nik a helyes pillanatnak, hogy megnézzük azt a fejlődést, amit 2016-ban elértünk, és jóslásokat tegyünk a vegán irányzatra nézve 2017-ben.

1) Valósággá válik a vegán hús

Ettél mostanában vegán húst? Ijesztően valóságossá válik. Az Impossible Foods dolgozói egy hem nevű anyagot vonnak ki növényekből, amitől a burgerjeik úgy sercegnek és olyan az ízük, mint a húsé. Az elképzelés, hogy a vegánok húshoz hasonlító termékeket akarnak enni, ellentmondásos. Tetszik, ahogy barátunk az Sgaia-nál a vegán húst jellemzi. "Nem hamis húst gyártunk: ezek valódiak, csak vegánok." Arra számítunk, hogy a vegán húsok bejutnak a szupermarketek polcaira, ahogy az emberek keresik az állati termékek egészséges alternatíváit.

2) Vegán divat újítások

A veganizmus nemcsak erkölcsös életmód, hanem egyre inkább divatos is. Hatalmas év előtt áll a vegán divat. Az olyan cégek, mint a vegán óragyártó Votch, a Matt and Nat és a Beyond Skin divatossá teszik a vegán bőr választását. A következő évben új anyagok fejlesztése áll a divat középpontjában. Arra számítunk, hogy az erkölccsel alapból törődő vegán vállalkozások utat törnek ananász, gomba, parafa és kender alapú anyagaikkal.

3) Vegán high tech

2016-ban a befektetők a Szilícium-völgy Hampton Creek nevű start up cégét több mint 1 milliárd dollár összértékűre becsülték. A vegán élelmiszertermékek a fejlesztések frontvonalába kerültek, amint az élelmiszermérnökök az állati termékek egészséges és erkölcsös alternatíváit keresik. Gyorsan növekedik a vegán élelmiszerek piaca; a növekedés jó részét nem vegánok hajtják, a tejtermékek vegán alternatíváit választva.
2016-ban szintén elindult a New Crop Capital, a világ első humánus kockázati tőke befektetési alapja, és tudomásunk van további hasonló humánus befeketési alapok tervezett indulásáról, amelyek vállalkozásokat és az állatjogi kampányokat fogják támogatni. Arra számítunk, hogy kiépül a vegán vállalkozásokat katalizáló háttér intézményrendszer; a 'vegán tech' cégek egyre hétköznapibbá válnak, amint a technológiai ipar ráeszmél a veganizmusban rejlő potenciálra, hogy a világot megváltoztatva nyereséget termeljen a befektetőknek.

4) Szabállyá válik a vegán menü
A legtöbb nagy étteremlánc étlapján egyértelműen jelöli a vegetáriánus ételeket. 2017-ben arra számítunk, hogy szabállyá válik a vegán lehetőségek és ételek egyértelmű jelölése a nagy éttermek étlapjain. Híreink szerint a színfalak mögött a legtöbb nagy étteremben viharos tempóban dolgoznak azon, hogy összehozzanak egy vegán menüt 2017-re.

5) Új vegán szóvivők bukkannak fel

Ahogy a veganizmus bejut a fősodorba, a média tekintete stabilan a vegán mozgalomra fog irányulni. Az aktivisták, vállalkozások és sportolók közül a szóvivők új generációját fogják keresni, hogy képviseljék a mozgalmat. A veganizmus arcai fiatalok, műveltek és kreatívak. Arra számítunk, hogy a fősodor veganizmusról alkotott képe változni fog. 2017 fog azzá az évvé válni, amikor a vegán mozgalom tényleg felnőttkorúvá válik nem csupán étrendként, hanem mint a társadalmi igazságosság mozgalma.

6) London végre Anglia vezető vegán központjává válik

Ha őszinték vagyunk, London - néhány nagy európai várossal összehasonlítva, mint Berlin, Párizs vagy Barcelona - kicsit lassan karolta fel a veganizmust. 2016-ban ez megváltozott, ragyogó új vegán helyek egész sora nyílt meg, köztük néhány kedvencünk is, mint What The Pitta, Club Mexicana és Mooshies. A veganizmus londoni felfutásáról Cem Yildiz, a What The Pitta vegán kebab üzlet társalapítója így vélekedik: "Legtöbb vendégünk az utóbbi 12 hónapban lett vegán, és ez nagyrészt annak a figyelem felkeltésnek köszönhető, ami a közösségi médiában vagy a Netflixen zajlik, legyen az akár gúnyolódó mém vagy komoly dokumentumfilm. London mindig is híres volt a diverzitásáról, és a veganizmus és etikus életmód egyre inkább divatos az új évezredben születettek között, akik nagyon gyakran nem otthon esznek, ezért teljesen logikus, hogy a város kielégíti az igényt."

7) Tovább növekednek a fesztiválok

A fesztiválok tovább dübörögnek. A Vevolution-nál rengeteg izgalmas új tervünk van, de ezzel nem vagyunk egyedül. Rekord számú résztvevője volt a Vegfest-nek, a Viva! az Egyesült Királyságban mindenütt sikeres fesztiválokat tartott, a Vegan Life Live és a UK Vegan Camp Out pedig hatalmas eseményeknek ígérkeznek 2017-ben.

 8) High tech aktivisták

Teljesen új területre kerülünk a kamera és érzékelő technológiával. 2016-ban az Animal Equality közzétette az állattartás horrorját bemutató iAnimal virtuális valóság filmeket. Arra számítunk, hogy amint a VR szemüvegek egyre olcsóbbá, a 360 fokos kamerák pedig egyre hétköznapibbá válnak, egyre több vegán filmgyártó fogja használni ezt a technológiát. A digitálisan képzett alkotók mindig előrevitték a vegán mozgalmat.

9) Független filmgyártók bemutatják a veganizmus jelentőségét

A független filmgyártók továbbra is útmutatást nyújtanak, bemutatva, hogy miért kell a világnak vegán étrendre váltania. Arra számítunk, hogy nagy filmek jelennek meg az óceánok állapotáról, antibiotikum rezisztenciáról, egészségről, és további remek rejtett kamerás vizsgálatok olyanoktól, mint a Viva!, Animal Aid, és Animal Equality. Számítunk további olyan online filmek megjelenésére, mint a SWINE és a Vegan 2016, hogy az emberek többet megtudhassanak a veganizmusról [előbbit Damien Clarkson (Vevolution társalapító) és Robbie Lockie (Viva!), utóbbit Klaus Mitchell készítette].

 10) A Save mozgalom felemelkedése

2016-ban az egész Egyesült Királyságban kezdtek felbukkanni a vágóhidakra érkező állatokért tartott virrasztások. Ez a közösségi cselekedet, a tanúságtétel az állatok életének utolsó pillanatairól gyorsan népszerűvé vált. Arra számítunk, hogy a Save tovább növekedve szerte az országban felbukkan, a fősodrú média figyelmétől kísérve. Itt találsz egy nagyszerű cikket a Save mozgalomról (egyelőre csak angolul).

 Fordította: Lehel Csaba
Eredeti cikk:


Üdv az oldalon!

Szinte biztos, hogy Téged is, ahogyan engem is: vegyes táplálkozásúnak neveltek. Azt tanultuk, hogy ez így normális. Nem túl jó érzés rájö...