Élni és élni hagyni

Azért szeretem ezt a filmet, mert intelligensen érvel és a megértésre, az információra építve gondolkodtat el. Nem tudok olyat mondani, ami szerintem fontos és nincs benne. 


  Mikor vegánok leszünk, jellemzően szinte azonnal el is akarjuk mondani mindenkinek. Van, aki receptblogot indít, van, aki cikkeket fordít, van, aki filmet csinál. Mark Pierschel például elkészítette ezt a fantasztikus filmet, az Élni és Élni hagyni-t. Intelligens és szelíd, mégis meggyőző. 
    A témát minden oldalról körüljáró riportokból álló film félig németül, félig angolul van. Magam írtam hozzá 2014-ben a magyar feliratokat, ezért kaptunk Marktól egy dvd-t, amivel nyilvános vetítéseket tudunk szervezni. Az az egy mondat, amiért annak idején beleszerettem a filmbe, így hangzott: "Ha én, aki naponta öltem és főztem állatokat, ha én vegánná tudtam válni, akkor bárki tud". 



A filmben megszólalnak a vegán mozgalom legnagyobb koponyái, mint például Gary L. Francione, Peter Singer, dr Colin Campell (Kína tanulmány), Melanie Joy pszichológus, továbbá vegán élsportolók, állatmentő aktivisták, állatmenhely vezetők, a fentebb már idézett azóta vegán chef és étteremvezető és még sokan mások. Egy fiatal lány meséli el a történetet, így egy teljesen hétköznapi vegán szemein keresztül nézünk körbe a vegán mozgalomban. Valóban olyan, mint egy körkép. Tapasztalt vegánoknak is izgalmas, érdeklődők számára pedig egyenesen lehengerlő! Ez volt az a film, aminek a Toldi mozis premierjéről apukám azzal jött ki, hogy hallod, ezt a Kína tanulmányt el akarom olvasni!

A rendezvény gyerekbarát, kutyabarát és ingyenes.
 Az étteremben fogyasztani nem kötelező, de érdemes.
Eddig minden filmklub hétvégén volt, most kipróbáljuk, működik-e hét közben.

Film a jövőből

Ez Simon Amstell “Carnage: Swallowing thePast” című fiktív dokumentumfilmjének előzetese. 

Amstell filmjében bemutatja Nagy-Britannia vegánná válásának mérföldköveit, 1944-től egészen 2067-ig. Ezt sajátos humorral és éleslátással teszi, így vegánoknak és nem vegánoknak egyaránt érdemes megnézniük.
Max Benwell újságíró így összegezte a filmet:
"Nem vagyok vegán, de miután megnéztem a Carnage-t, egyre biztosabb vagyok benne, hogy annak kéne lennem. Teljességgel fenntarthatatlan és kegyetlen szokás a hús- és tejfogyasztás – az embereknek ezt be kell látniuk. Egyelőre sokan idegennek érzik a vegán mozgalmat. A film azért hatásos, mert vicces és szórakoztató, de emellett megmutatja, hogyan változtatható meg a társadalom gondolkodásmódja. Nem arról szól, hogy bárkit meg kell szégyeníteni, vagy épp statisztikai adatokkal kell bombázni. Ehelyett egy egyszerű kérdést vet fel: hogyan tekintünk majd vissza ötven év múlva az állatokkal való jelenlegi bánásmódunkra?"

Itt le tudod tölteni vagy megnézni a filmet:klikk ide!
Azt mondják, utólag könnyű okosnak lenni -  a Carnage ajándéka számunkra egy ilyen utólagos bölcsesség 2067-ből. A fejlődés jelenlegi irányvonala alapján ez nem állhat messze a majdani valóságunktól.


Üdv az oldalon!

Szinte biztos, hogy Téged is, ahogyan engem is: vegyes táplálkozásúnak neveltek. Azt tanultuk, hogy ez így normális. Nem túl jó érzés rájö...