Az itt látható receptek csupán a személyes kedvenceim. Jóval több receptet találsz itt: RECEPTEK ÁLLATBARÁTOKNAK
KAKAÓS CSIGA
tészta:
40 dkg liszt
10 dkg margarin
2 dl növényi tej
4 evőkanál cukor
1 csipet só
2 dkg élesztő
krém:
2 evőkanál kakaópor
5 dkg cukor
10 dkg margarin
CSICSERIBORSÓ LEVES
10 dkg csicseriborsó
40 dkg zöldség: sárgarépa, fehérrépa, zeller,
vöröshagyma
3-4 evőkanál napraforgó olaj
só
egy késhegynyi gyömbér és köménymag
Áztassuk be előző
éjszakára a csicseriborsót (mint ahogyan a bablevesnél szokás). Főzzük puhára a
csicseriborsót 1,5 liter vízben. Ha kuktában főzzük, alig tart 20 percél tovább
ez a szakasz. Közben mossuk meg és vágjuk apróra a zöldségeket, majd az olajban
pici sóval, kislángon pároljuk meg őket egy picit. Nem kell megpuhulniuk, épp
csak 1-2 percig tartson ez a párolás. Amikor megpuhult a
csicseriborsó, öntsük össze a zöldségekkel. Ne öntsük ki a vizet, amiben főtt,
azzal együtt öntsük hozzá! Pár percig főzzük
őket össze és már készen is vagyunk!
VEGÁN LINZER
35 dkg tönkölyliszt
25 dkg növényi margarin15 dkg nádporcukor
2 evőkanál víz
Összegyúrjuk, kinyújtjuk, kiszaggatjuk. Sütőlemezen 180 fokos sütőben 8 percig sütjük.
Lekvárral össze tapasztjuk és már készen is van. Ugyanígy tudunk vegán ischlert is csinálni, ha karob mázzal leöntjük. Egy lelkes vegán hobbiszakács receptje:-)
BROKKOLI KRÉMLEVES
2 bögre brokkoli
rózsáira aprítva (nagyobb fajta kb 4 decis teásbögrével mérve)
1 bögre burgonya
(felkockázva)
½ bögre vöröshagyma (felkockázva)
6 dl víz
1/2 dl étolaj
2 evőkanál sörélesztő
só, bors ízlés
szerint
Először tedd fel a
vizet főni, utána aprítsd fel a burgonyát. Akkor dobd csak bele a vízbe, amikor
már lobogva forr. Szedd rózsáira a brokkolit és mikor a krumpli már elkezdett
puhulni (3-5 perc), dobd bele azt is. Újabb 5 perc elteltével add hozzá a
felaprított hagymát, a sörélesztőt és az étolajat. Pár percig még hagyd őket
összefőni, majd vedd le a tűzről és várj, amíg kicsit kihűl. (Hogy ne égesse,
olvassza a turmixgéped, amennyiben az műanyag.) Turmixold át a levest, majd
ízlés szerint sózd, borsozd, végül tálalás előtt melegítsd meg.
GYÜMÖLCSÖS LEPÉNY
Másfél bögre (2,5 dl-es bögrével mérve) liszt (sima, vagy teljes őrlésű, tönköly is lehet)
Fél bögre zabpehely
Egy csomag vaníliás cukor, vagy egy kávéskanál fahéj
Egy kávéskanál szódabikarbóna
Három kávéskanál porcukor nádcukorból
Egy citrom
Három-négy nektarin
Két nagyobb banán
A citrom héját lereszeljük. A lisztet, a zabpelyhet, a vaníliás- és a barna cukrot (vagy a vaníliás helyett fahéjat) egy nagyobb lábosba öntjük. A szódabikarbónára egy csészében kevés citromlevet öntünk, hogy felhabosodjon, majd a lisztre öntjük, összekeverjük. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat is.
A nektarin felét és az egyik banánt kevés vízzel turmixgépben pépesítjük, és a masszát a lisztes keverékbe forgatjuk. A maradék gyümölcsöt felkockázzuk, egy részét a tésztához keverjük. További langyos vizet lehet hozzáadni, hogy kissé folyós, de azért összeálló „malter-szerű” keverék legyen.
Alufóliával vagy sütőpapírral bélelt, növényi zsiradékkal kikent tepsibe terítjük és megszórjuk a tetejét a maradék gyümölcskockákkal. 200 fokon 40 perc alatt elkészül. Ha légkeveréses sütőnk van, az utolsó 15 percben állítsuk erre a funkcióra.
Tipp: tetszés szerint más gyümölcsöt is használhatunk, és turmixgép helyett villával is összetörhetjük, vagy pl. az almát lereszelhetjük.
Galgóczi Dóra receptje
Galgóczi Dóra receptje
PALACSINTA
25 dkg durumliszt
25 dkg sima liszt
1/5 dl olaj
1 csipet só
víz - amennyit felvesz
VEGÁN "TÚRÓS" RÉTES
150 gr köles
3-4 evőkanál lekvár (barack, meggy..)
1 marék mazsola
1 csomag kész réteslap
étolaj
só
A kölest puhára főzzük
ici-picit sós vízben. A köles és a víz aránya kb olyan, mint amikor riszt
főzünk. Ami vizet nem szívott be, azt leöntjük róla és összekeverjük a
lekvárral és a mazsolával. A rétestésztát kiterítjük, minden lapot olajjal
megkenünk, majd beletöltjük a köleskrémet, feltekerjük és 150 fokon sütjük kb
15-20 percig.
BARBI ZÖLDSÉGFASÍRTJA
zöldségek (sárgarépa, zöldborsó, karfiol, brokoli, de lehet bármi amit otthon találunk)
zsemlemorzsa
kukoricaliszt
víz, só
olivaolaj
Megpároljuk (nem fözzük) a letisztított és feldarabolt zöldségeket, és összeturmixoljuk egy kevés vízzel és olivaolajjal. Hozzákeverünk annyi zsemlemorzsát és kukoricalisztet, hogy egy viszonylag kemény massza legyen belöle (inkább legyen kemény mint puha). Állni hagyjuk legalább fél órát, de ennél több is lehet. Kiformázzuk és forró olajban kisütjük.
VEGÁN MILÁNÓI
1 csomag durumspagetti
(minden nagyobb élelmiszerboltban kapható)
10 dkg szója granulátum (apró
szemű, száraz cucc, sima közértben kapható)
1 nagyobb darab hagyma
2 evőkanál napraforgómag/szezámmag /lenmag vagy ezek keveréke
4 paradicsom
30 dkg gomba
1 evőkanál olaj (napraforgó vagy olíva)
1 teáskanál rozmaring (elmaradhat)
2 paradicsom konzerv
1 teáskanál szárított bazsalikom
1 csokor friss petrezselyem vagy bazsalikom
bors, só, ízlés szerint
1 nagyobb darab hagyma
2 evőkanál napraforgómag/szezámmag /lenmag vagy ezek keveréke
4 paradicsom
30 dkg gomba
1 evőkanál olaj (napraforgó vagy olíva)
1 teáskanál rozmaring (elmaradhat)
2 paradicsom konzerv
1 teáskanál szárított bazsalikom
1 csokor friss petrezselyem vagy bazsalikom
bors, só, ízlés szerint
Reggel a szója
granulátumot nyakon öntjük annyi forró vízzel, amennyi kb. kétszerese
térfogatban a granulátumnak. Hozzákeverjük a paradicsom konzerveket és a
szárított bazsalikomot, sót, borsot. Az egészet hagyjuk állni délig vagy estig,
amikor főzni szeretnénk. A cél az, hogy a szója megpuhuljon és ízt kapjon. Fogunk először is egy
jókora fazekat. Olajban megpirítjuk a magokat, felvágjuk a hagymát és
beledobjuk, együtt picit pirítjuk. A paradicsomokat kockára vágjuk és azt is
bele, majd ezt követi az apróra vágott gomba. Beleöntjük a reggel összeállított
és állni hagyott paradicsomos szója granulátumot és főzzük kb 5 percig. A végén
dobjuk bele a felaprított fokhagymát, a friss zöld leveles petrezselymet vagy
bazsalikomot és a borsot. Ha kész a szósz, megfőzzük és leszűrjük a tésztát.
CUKKINI FASÍRT
3 jól megtermett cukkini
(figyeljünk rá, hogy ne testes, hanem karcsú darabokat válogassunk, aminek vélhetően kevés magja van)
kukoricaliszt (ami a cukkíni levével vagy vízzel keverve tojáspótlóként tökéletes)
zsemlemorzsa
só, bors, vegeta
petrezselyemzöld
A cukkinit hámozzuk meg, reszeljük finomra, sózzuk vagy vegetázzuk meg és tegyük félre, hogy levet eresszen. Amikor ez megvan, nyomjuk ki. Arra számítanunk kell, hogy nagyon összeesik, ez azért nem probléma, mert a cukkíni olcsó zöldség, és ha azt nézzük, hogy húspótló étel lehet belőle, akkor igazán gazdaságos a dolog. A kinyomkodott cukkinihez adjuk hozzá a kukoricalisztet, a fűszereket, majd annyi zsemlemorzsát, hogy gombócokat tudjunk formázni a masszából. Ha úgy döntünk, hogy elbaltázzuk az arányokat, válasszuk azt a megoldást, hogy a massza inkább kemény legyen, mint híg. Egyrészt a híg cucc szétfolyik a zsiradékban, amiben sütjük, másrészt felszívja azt, ez pedig nem kívánatos. Tenyerünk között lapítsuk el a gombócokat, hempergessük zsemlemorzsába, de lehet prézlibe is, ha más nincs otthon. Nem túl forró, nem túl sok olajban süssük szép pirosra a kérgét úgy, hogy lehetőleg a belseje is átsüljön. Óvakodjunk a sötétre süléstől, mert attól keserü lehet. Azt is megtehetjük, hogy egy nyers krumplit is reszelünk a masszába, ez semmiképp sem rontja el az ételt, inkább a tócsnihoz teszi kissé hasonlatossá, az pedig szintén finom. :) Úgyszintén meg lehet "bolondítani" a masszát egy kis párolt hagymával.
ZÖLDSÉGES-TOFUS TÉSZTA
1 nagy fej vöröshagyma
1 nagyobb vagy 2 kisebb sárgarépa
1 csomag tofu (250-300 g)
2-3 kávéskanál szezámmag (vagy
más karakteres fűszer, amit szeret
2 evőkanál olaj
(napraforgó/olíva/tökmag)
1/2 csomag zöldséges durumtészta
(250 g)
Kockázd fel a tofut
és a répát, szeleteld fel a hagymát.Egy nagyobb
serpenyőben vagy wokban hevítsd fel az olajat, dobd bele a szezámmagot (vagy
akár más fűszereket: római kömény, mustármag). Először a tofut, majd
egy perccel később a répát és kb. 2 perc múlva a hagymát dobd bele az olajba.
Nem kell folyamatosan kevergetni, de fakanállal próbáld meg úgy igazgatni, hogy
a tofukockáknak ne csak egy-egy oldala piruljon meg, hanem legalább két oldala.
Kb. 5 percen belül készen lesz az egész. Sózd és borsozd ízlés szerint. Közben főzd meg sós
vízben a tésztát. Ugye nem volt több, mint 15 perc?
HÁZI SZÓJATEJFÖL
2,5 dl szójabab (előző este beáztatva)
3-4 dl víz
2 dl hidegen sajtolt olaj
1-2 citrom leve
Miután megpucoltuk az előző este beáztatott szójababot, alaposan összeturmixoljuk a vízzel. 20-25 percig főzzük, folyamatos kevergetés mellett, majd leszűrjük és hozzáadjuk az olajat és a citromlevet.
Fontos tudni: minél jobban eltávolítjuk a szójabab héját, annál fehérebb lesz a tejföl.
A visszamaradt darált szójababot túróként használhatjuk, én sokszor kőrözöttet készítek belőle.